image

HOĆEMO L' VIŠE? - ŽIVOT NA SJEVERU

Autor: Altteatar

Nakon tople Hercegovine, toplo nas je dočekao još topliji sjever Bosne. Brčko, Doboj, Prijedor i Gračanica bili su dobri domaćini mladoj glumačkoj trupi koja postavlja pitanje: Hoćemo l' VIŠE?

Prva stanica naše treće ofanzive na bh. turneji bilo je suncem okupano Brčko. Predstavu smo odigrali pred sjajnom omladinom koja nije krila svoje razočarenje zbog manjka kulturnih dešavanja. Nisu se susprijezali izraziti svoje nezadovoljstvo i potrebu za boljitkom, te su velikodušno podijelili s nama svoje želje i očekivanja, a ona su vrlo jednostavna – više kulture, brige za slabe i nemoćne, više ulaganja u mlade, a manje dvostrukih aršina, nepotizma i korupcije.Brčko je definitivno odgovorilo: HOĆEMO!Svi u jedan glas!


Doboj nas je dočekao sa rekordnim brojem publike. Gradski park tog je petka odzvanjao kulturom i krikom omladine koja se jasno i glasno bori za priznavanje alternativnih stajališta i ideja. Iako je bilo malo onih koji su taj “krik” ispustili, bilo je mnogo onih koji su se složili sa istim.Morali smo se slikati kod nove turističke atrakcije DobojaA s druge strane kamere nalazi se rekordan broj publike


U Prijedoru, iako malobrojna, publika je poslala jednoglasnu poruku da je napredak države u rukama omladine ukoliko ona bude imala jedinstven cilj. Čudna je bila opaska da Prijedoru nedostaje ljubavi, jer možemo posvjedočiti da smo tu prijedorsku ljubav osjetili, kako na sceni tako u svakom koraku kroz grad. Nadamo se da smo je uspjeli uzvratiti.
Prijedor- grad murala i ljubavi


Sa Gračanicom smo završili našu prvu bh. turneju. Predstava je dobila veliki aplauz, a publika je nekoliko puta glumce vraćala na bis. Uživali su, ježili su se, a neki su priznali da su čak i suzu pustili. Mladi su nam rekli ono što većina mladih u svim gradovima smatra najboljim rješenjem, a to je da je ključ napretka u pronalaženju istog cilja i prevazilaženju svih različitosti koje je neko nekada odredio i postavio.Gračanica, mala, ali prelijepa čaršija


Obišli smo 10 gradova i svaki grad nas je očarao svojom ljepotom i posebnošću. Ono što nas je posebno oduševilo jeste srce svakog tog grada, a to je njegova omladina. To je omladina poletnog i veselog duha, spremna da se bori za sebe i koja ništa ne uzima zdravo za gotovo. To je omladina sa pregršt ideja, želja, motivacija, spremna da ustraje i sve to ostvari. To je aktivistička omladina.


Drago nam je što smo upoznali mlade ljudi koji su svjesni da mogu rušiti predrasude i barijere koje su im nametnute. Oni biraju drugačiji, bolji put, na kojem će se uzajamno pomagati i dopunjavati, zajedno djelovati, mijenjati stare narative i stvarati budućnost. Drago nam je bilo upoznati mlade ljude koji žele biti ujedinjeni u borbi za svoje ciljeve i poštovanje. Oni žele da žive u miru i toleranciji, oni ne žele biti prošlost, žele graditi budućnost.