image

DO KOGA JE? DO NAS JE!

Autor: Altteatar

U nedjelju, 15.11.2020. godine, održavaju se lokalni izbori u Bosni i Hercegovini. Samo jedan dan kada biramo one koji će odlučivati u naše ime svaki naredni dan.

U našoj sumornoj svakodnevnici gotovo je nemoguće pronaći sfere, područja i oblasti u kojima procesi funkcionišu. Znamo mi ko su krivci za to i spremni smo ih žestoko kritikovati. Uz kafu i na društvenim mrežama.

 

A mi? Gdje smo mi u toj priči? Gdje je naša odgovornost?

 

Da li je u pitanju dugo njegovani i brižno odgajani kompleks ‘trpljenja’, koji nam daje za pravo da se odreknemo svake odgovornosti? Jesmo li uistinu nemoćni ili je u pitanju linija manjeg otpora? Rješavamo li probleme ili čekamo da se sami riješe? Biramo li uopšte ili puštamo da drugi biraju za nas?

 

Nemamo više vremena za čekanje da naše probleme riješi neko drugi. Do nas je

 

U zemlji koja tek treba da postane istinska demokratija, u zemlji koja čak i ne prepoznaje jednakost i prava svih svojih građana i građanki, stvarna promjena zahtjeva konstantan društveni angažman i opštu mobilizaciju. Ta opšta mobilizacija podrazumijeva aktiviranje svih kapaciteta, a građanke i građani Bosne i Hercegovine ih itekako imaju i oni su itekako neiskorišteni. 

 

Mladi hoće više, a znamo da i ti koji ovo čitaš hoćeš više. Više od svega ovoga, ovog društva, države, ljudi, obrazovanja, kulture, ekonomije. Više od ovog stanja, kojeg nazivamo životom u Bosni i Hercegovini. 

 

Promjena je spora, ali je moguća. Svaki dan je prilika da izaberemo drugačije. Do nas je. 

 

Kada konačno prestanemo pasivno gledati kako nam drugi kroje sudbinu i kada shvatimo da nemamo više vremena za čekanje, tada možda pronađemo snagu da umjesto tumaranja bespućima letargije preuzmemo stvari u svoje ruke i upravimo negdje. 

 

Ako ima istine u narodnoj poslovici “na muci se poznaju junaci” onda će nam ova pandemijska 2020. godina pokazati jesmo li junaci ili nismo, možemo li, ili ne, biti odgovorni i izabrati sebi lidere kakve zaslužujemo. Lokalni izbori koji dolaze prilika su da se opredijelimo biti aktivni građani, a prvi korak je izaći na izbore i odgovorno birati.

 

Nakon toga ostaće još dosta posla, ali barem se možemo nadati da ćemo naredne četiri godine imati priliku zaploviti nemirnim okeanom promjena i izazova. Četiri godine koje mogu biti istinska plovidba za razliku od besciljnog plutanja kojem smo svjedoci već četvrt stoljeća.

 

Mi možemo bolje i hoćemo više! Svaki glas je presudan. Do nas je. 

 

Ove nedjelje, 15.11. izađi na izbore. Odluči se. Izbori se. Probudi se. Nemoj da bude do tebe.