image

KONGRES ARTIVISTA: DIO DRUGI

Autor: Edina Čović (karike.ba)

Projekat „Hoćemo l' VIŠE“ okupio je entuzijastične umjetnike i aktiviste - artiviste iz nekoliko lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, kako bi kroz četiri dana razvijali i implementirali ideju artivizima / radili na spajanju aktivizma i umjetnosti.

Svakom partyu sljeduje jedan dobar after, a naša subota je bila svojevrsni afterwork nakon jučerašnjeg dana. S prvim jutarnjim zracima, na nogama i svježem zraku, bolji i fleksibilniji, utvrdili smo gradivo iz jučerašnjih energizera. U zdravom tijelu, zdrav duh. Fleksibilan um, pruža maksimum.
Space ninja - naš omiljeni energizerNajbolji, a u hodniku


Prostor i ništa više


Inspirisani jučerašnjom predstavom i ljetovanjem na šest improviziranih otoka, artivisiti/ice su radili na  osmišljavanju zajedničkih poruka i akcija koje će sprovoditi u svojim lokalnim zajednicama. Osim energizera i pauze za ručak, nisu dopustili da išta prekine cjelodnevni brainstorming. Kroz grupni rad definisali su zajedničke dileme i izazove, dijelili iskustva i stečena znanja, te prepoznali zajedničke prilike za rješenje.
BrainstormingNove ideje, novi početak


Ono što ovi mladi ljudi žele su inovacije u nastavnom planu i programu, kao i preusmjeravanje fokusa s teorijske na praktičnu nastavu, jer kako kažu „čitamo o eksperimentima i zamišljamo ih u glavi, umjesto da ih provodimo“. Kulturu i umjetnost vide kao osnovnu ljudsku potrebu, koja je itekako zanemarena u njihovim zajednicama. Besplatan kulturološki program i više sadržaja za sve građane, kao efikasniju prevenciju protiv kolektivne obeshrbrenosti.


Hoćemo l' VIŠE?!


Iako je nikakav ili pretijesan prostor koji vlast pruža omladinskim idejama, naši artivisti/ce su odlučili sami stvoriti siguran prostor za ispoljavanje mladih ili ga proširiti prostranim idejama i vizijama, koje podstiču ljekovitu društvenu akciju.


Image


Stvarajmo prostor za djelovanje

Kreirajući dobre ideje, pobjeđuju rak rane društva, jer kako kažu, loše se ideje šire poput virusa.


Kako sijemo tako i žanjemo. Šta smo posijali ove subote???


U bilo čemu što trenirate postajete bolji, čak i kad to znači biti seronja.“ Mak, 26

Jednom kad prestanete da djelujete, počinjete  da umirete.“ Edna, 18

„Duše su nam svima druge boje, al' smo svi za isto bolje!!!“ Mi, mladi

Revoluciju ne radi jedan čovjek, već više ljudi.“ Alisa, 30

„Problemi su svugdje isti, rješavamo ih zajedno.“ Mi, mladi