image

NOVOGODIŠNJE VVISHE

Autor: Altteatar

Godina na izmaku je bila teška za sve, ali mi smo uz puno truda, volje i rada uspješno savladali sve izazove - zajedno.

Na početku godine kultna predstava „Dame biraju“ proslavila je svoju prvu petoljetku i čekao nas je ispunjen kalendar za 2020., ali i 2021. godinu. Nadamo se da će nam glumci ostati zgodni do idućeg izvođenja.Predstava “Prah” sa sjajnom i iskusnom dvočlanom postavom, pokazala se “praktična” za pandemijske uslove, pa smo igrali na festivalima u Bihaću, Zenici, Kaknju i Banja Luci. Godinu završavamo i osvojenom nagradom Gordane Boban za najbolju glumicu na festivalu Zaplet 12-2020. Pomjerajući vlastite granice kreativnosti, ove godine smo postavili svima pitanje “Hoćemo l’ VIŠE?”, što je stvorilo nove mogućnosti, prijateljstva, izazove i razvoj. Zajedno s mladima iz devet lokalnih zajednica u BiH, istraživali smo njihovu svakodnevnicu, mišljenja i potrebe kroz dramsku radionicu pod nazivom „Budim se i mijenjam“. Inspirisana mladima iz BiH, stvorena je predstava “Hoćemo l’ VIŠE?”, u čije scene su utkane stvarne životne priče i iskustva.Paralelno sa nastajanjem predstave, organizirali smo i prvi (ali ne i posljednji) “Kongres ARTivista”. Mladi koji su svom aktivizmu dali umjetnički izričaj, nazvali su se ARTitivstima, a upravo je ARTivizam postao nesvakidašnja forma našeg građanskog djelovanja, na šta smo posebno ponosni. Tako smo i obilježili Međunarodni dan mladih 2020. godine i kampanjom #agdjetiideš? ostavili tragove vlastitih stopa i zahtjeva na gradskim ulicama.ARTivističke stope odvele su našu teatarsku karavanu u 11 gradova BiH, u kojima je izvedena predstava “Hoćemo l’ VIŠE?”. Na raznim šarmantnim lokacijama, pod epidemiološkim mjerama, prikazali smo stvarnost mladih ljudi na sceni, ali i čuli stvarnost ispred scene. Artivistička karavana bila je i javni forum građana i dijalog o povjerenju, promjenama, te političkim i svakodnevnim izborima. Političarima/kama u BiH poslali smo poruku “Pipl mast trast ju!”, odgovorno izašli na lokalne izbore, jer #donasje da uradimo sve što je u našoj moći za bolje sutra.Želimo izraziti zahvalnost svima koji su, ovu godinu fizičke distanciranosti, učinili godinom zbližavanja!


Hvala Džejni na sjajnom dramskom tekstu za predstavu “Hoćemo l’ VIŠE?”, a još veće hvala Atku što je naše ideje pretvorio u Živi teatar. Hvala Merimi za inspirativnu i posve originalnu muziku, a Emiru što je glumačka tijela doveo u sinhronicitet. 


Hvala Alisi, Heleni, Simonidi, Hani, Kemalu, Maku, Deniju i Harunu za brutalnost, optimizam, idealizam, pesimizam, nježnost i realizam na sceni. Hvala im za nesebično davanje i potpuno ogoljavanje, kao i za divne trenutke na “Hoćemo l’ VIŠE?” turneji.


Hvala Gori što je svojim nastupom nasmijavao, ali i uspješno izvlačio glas više iz publike. 


Hvala Lejli za korepeticiju tempa i Dženani na konkretnoj artikulaciji zahtjeva Hoću VIŠE!


Hvala ekipi predstave “Dame biraju” - Nancy, Enesu, Emiru, Gori, Davoru, Sanjinu, Maku, Daliboru, Irhadu, Rusmiru i posebno Nevzeti. Iako su izvedbe stopirane, nije i vaša nostalgija za publikom. Jedva čekamo predstavu više u novoj 2021. godini. 


Hvala Gordani i Mirsadu, jer su osim dobitničkog listića, i sami bili dobitni tim. 


Tehnička postava je rame na koje se oslanja naš rad, zato hvala Irhadu, Rusmiru, Đaniju, Arminu, Elvisu i Momi. Ekipa ste za deset! 


Hvala našoj maštovitoj dizajnerici Naidi, jer je vizualizirala naše snohvatice i Tariku što je ovjekovječio predstavu “Hoćemo l’ VIŠE?”.


Ena, Ajša, Zehra, Gertraud i Erica upućujemo vam ogromno hvala! Zahvaljujući vama ova godina je ispunjena uspjesima i novim znanjima. Posebno hvala Aidi što je vjerovala u nas.


Mladi su bili pokretačka snaga naših aktivnosti ove godine. Hvala Aldinu, Faruku i Hamzi iz Goražda, kao i Ajdinu I., Ajli, Muhamedu, Emini i Ajdinu K. iz Zenice. Hvala Iman, Stoletu i Oliveru iz Travnika i Adni, Azri, Larisi i Džani iz Bugojna. Hvala Nikolini, Ramoni, Mihaeli, Lani Leni i Sonji iz Ljubuškog. Veliko hvala šaljemo i u Prijedor - Srđanu, Nikoli i Medini. Hvala Stefanu i Nikoli iz Doboja, kao i Edni i Elmi iz Brčkog. Blagoltteatru koji ovakvu omladinu okuplja!


Hvala Nele za posebnu aktivistčku energiju koju si ugradio u Altteatar. Hvala Edini na artikulisanju naših poruka i ideja, kao i za osmišljavanje ovog #novogodišnjeVVISHe.


Veliko hvala i našim partnerima, koji su u ova čudna vremena bili prijatelji i podrška: Fondacija SHL, ASuBiH, UG Zašto ne, REaktiv Zenica, Kulturna Scena Male Stvari Trebinje, Omladinski savjet Prijedor, Udruga AGAPE Ljubuški, omladinski magazin Karike, Atelje Figure, Franjevački studentski centar, Pozorište mladih Sarajevo, SARTR, CZK Općine Centar Sarajevo, Bosansko narodno pozorište Zenica, CZK Općine Travnik, KSC Bugojno, CZK Goražde, Dom mladih Trebinje, Hotel Bigeste u Ljubuškom. 


Lako je biti na sceni kad je ispred vas publika koja aplaudira. Vi ste naše najveće bogatstvo, jer bez vas, nema ni nas, zbog toga vam HVALA!


Ne zaboravimo se zahvaliti i vladi na svim nivoima, koja je u ovoj godini potpuno zanemarila egzistenciju i rad kulturnih umjetnika, te koja nam svojim radom i ponašanjem daje inspiraciju za stvaranje i poticaj da hoćemo VIŠE. Zahvala bez sarkazma ide izuzetku, Općini Centar Sarajevo, koja je finansijski podržala izvođenje predstave “Hoćemo l’ VIŠE?” u Domu mladih Sarajevo.


Naše novogodišnje VVISHe je da se, u punom kapacitetu i bez ograničenja, vratimo onima koji su nam najvažniji i zbog kojih postojimo - našoj publici. 


I dalje ćemo se boriti da naš teatar uvijek bude realnost, jer istina je najtraženiji sadržaj. Nastojaćemo da realizujemo što više kreativnih ideja i potvrdimo da alternativa uvijek postoji.  


Recite nam sada. Čega u 2021. želite više, koje su vaše novogodišnje VVISHe?


Voli vas,


Altteatar tim